Reklama
 
Blog | Jaroslav Herda

Proč mohl Václav Klaus vnímat volební kampaň jako jednostrannou?

 

Václav Klaus sdělil, že při svém uvažování nemohl nepřihlédnout k „té velmi jednostranné mediální kampani“, která podle něj prezidentskou volbu provázela.

Možná tím chtěl říci, že média něco smlčela či naopak něco přepjatě akcentovala. Tedy něco, co se on rozhodl vyvážit svým volebním hlasem. Něco pozoruhodného však na té kampani opravdu bylo.

Andrej Babiš opět neodolal pokušení vzbudit ve voličích lítost a nerozpakoval se přijít znovu s obviněním, že proti jeho osobě byl zneužit jeho vlastní syn. Konspirační teorie má však zásadní slabinu. Andrej Babiš mladší nebyl odborníky shledán neschopným vlastního úsudku. Zasetá lež o loutce voděné zlovolnými odpůrci pana Babiše (novináři i politiky) je však v hlavách jeho voličů pevně zakořeněna a stala se jedním z pilířů jejich přízně k vůdci hnutí ANO.

Tato lež, které se paní Bobošíková znovu chopila ve stylu zimní  královny těsně před prvním kolem prezidentské volby, se v hlavách voličů pana Babiše a v souladu s jeho vůlí ještě více zafixovala. Uvelebila se a vytěsnila pravdu, jež by mohla přízeň k vůdci rozechvět až do její úplné destrukce.

Nikdo z politiků pětikoalice a nikdo z moderátorů předvolebních debat si nedovolil panu Babišovi položit následující otázky:

Podle soudce Jana Šotta jste musel vědět, kdo podepsal převod akcií Čapího hnízda za vašeho syna. Také uvedl, že listinu ani podepsat nemohl, neboť byl v té době prokazatelně v USA.  Můžete nám tedy vysvětlit, proč jste výpověď vašeho syna odmítal jako výpověď nemocného člověka, když jste věděl, že je pravdivá? Nebyl váš pokus zneužít diagnózy vašeho syna k zakrytí podvodu s podpisem tou největší hanebností a skvrnou na vaší politické kariéře? Vlastního syna jste představil jako natolik duševně nemocného, že není schopen ani rozpoznat, jestli se nachází v USA nebo v Čechách. Nejednou jste mluvil o zneužití vašeho syna novináři a politiky. Domníváte se, že jste vhodným kandidátem na prezidenta České republiky,  když se ukázalo se, že jste se pokusil svého syna zneužít vy sám? Váš předpoklad, že soudu bude stačit vaše hodnocení zdravotního stavu vašeho syna k tomu, aby uznal podpis pravým, je zarážející. Nenapadlo vás, že byste mohl působit jako capo di tutti capi, který má ambici řídit i justici jako svou firmu?

 

Musím dát Václavu Klausovi za pravdu. Volební kampaň byla k expremiérovi Babišovi shovívavá. Tato sada otázek ve volební kampani zcela chyběla, přestože by v normálních poměrech taková hanebnost diskvalifikovala kandidáta pro jakoukoli veřejnou funkci nebo by jej připravila o celé věrtele voličských hlasů. V našich poměrech se dá těžko odhadovat, jaký by měl důraz na tyto otázky vliv na volební výsledek. Je možné, že části voličů mafiánská sebedůvěra imponuje. Někteří dokonce vidí špínu docela jinde.

Tweet retweetnutý europoslancem MUDr. Ivanem Davidem (SPD):

Pane generale, musím vás vyvézt z omylu. Nevyhral jste vy, vyhrála špinavá média !!Kdyby na vašem místě byl Hurvínek, tak vítěztví měl také jisté.

Přestože prezident republiky není vybaven pravomocemi umožňující řešení konkrétních situací našich občanů, pro mne je zvolení gen. Petra Pavla prezidentem České republiky dlouho očekávanou změnou, významnou přinejmenším pro důstojnější atmosféru ve společnosti. Nespoléhám se na moc prezidenta, ale na jeho vliv. Na vliv člověka, který má možnost se vyjadřoval k čemukoli, co považuje za hodné pozornosti. Může být mluvčím občanů ve chvílích, kdy jim jejich volení zástupci přestávají naslouchat. V možnostech prezidenta je přispívat ke stabilitě v čase kdy politická reprezentace plýtvá energií na své vlastní války a občan se vytrácí z jejího zřetele.

Poslední volba prezidenta republiky byla tentokrát něčím výjimečná. Zatímco se jeho protikandidát se svými nedůstojnými nářky údajně pronásledovaného reformátora dožadoval soucitu a podpory, proti gen. Pavlovi stála mnohem větší síla, než jen běžní oponenti či příznivci pana Babiše. O tom vypovídá nespočet komentářů a rozmanitých příspěvků na sociálních sítích opakujících neúnavně „myšlenky“ a lži vyprodukované ruskou propagandou a šířené i našimi  osobami veřejně činnými, zmíněnými ve zprávě BIS.

Nikdy se nedozvíme, o kolik hlasů gen. Pavla připravila ruská propaganda. Ale můžeme směle říci, že Petr Pavel nevyhrál v těchto prezidentských volbách pouze nad Andrejem Babišem, ale i nad V. Vladimirem Putinem a jeho prodejnými slouhy, kteří u nás svobodně pokračují ve své podvratné činnosti. Dá se tedy říci, že gen. Pavel zvítězil i nad lží a nenávistí, a to jak nad tou importovanou z Ruské federace, tak nad tou neznačkovou, produkovanou dle ruských předloh (Czech-shit).

Přeji nového prezidenta nejen svým spoluobčanům, ale ukrajinským válečným uprchlíkům u nás. I jejich život bude o něco důstojnější.

 

 

Reklama