Reklama
 
Blog | Jaroslav Herda

Rakušanův boj je iluze

Do té míry, že by se mohlo začít zdát iluzí obsazení postu ministra vnitra kompetentní osobou. Ostatně podobnou iluzí je prezident České republiky hájící deklarované zájmy našich občanů.

Vít Rakušan údajně odstartoval boj proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě a předpokládá, že se to nebude líbit také různým proruským švábům. Obávám se, že zvláště jím posledně jmenovaní jsou si dobře vědomi existujícího střetu zájmu celé pětikoalice a že tedy onen boj nevnímají jako něco, co by mohlo jejich aktivní hemžení zpomalit nebo dokonce ohrozit, natož paralyzovat. Abych se nedopustil nespravedlivého hodnocení, přesvědčil jsem se, zda k lidem pan Rakušan nadále mluví (píše) z žumpy či zda se mu takové prostředí v souvislosti s válkou na Ukrajině a rovněž v souvislosti se statisíci válečných uprchlíků nezačalo zdát přece jen už dostatečně nedůstojným. A co jsem shledal na webu Parlamentní listy? Že pan Rakušan se na nás z té žumpy usmívá dál (naposledy 23. 7. 2022) a s ním i celá pětikoalice.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/parlamentni-listy-siri-lzi-davaji-prostor-extremistum-a-jsou-proruske-rekl-soud-81022

„Vydavatel serveru Parlamentní listy neuspěl u soudu s žalobou na server Forum 24. Ten loni v prosinci vydal názorový text s titulkem „Problémem senátora Valenty není jen střet zájmů, ale ruská žumpa jménem Parlamentní listy“.

„Šířit lži a dezinformace je nebezpečné. Právem na svobodu projevu by se šíření lží a dezinformací zaštiťovat nemělo,“ píše se mimo jiné v nepravomocném rozsudku pražského městského soudu, který rozhodoval o sporu mezi vydavatelem Parlamentních listů a serverem Forum 24.“

Deník Referendum: ODS chce bojovat s dezinformacemi, peníze od majitele Parlamentních listů neřeší.

„Vláda Petra Fialy deklaruje, že chce přitvrdit v boji s dezinformacemi a hybridními hrozbami. Nejsilnější vládní stranu ODS přitom dlouhodobě štědře finančně i politicky podporuje majitel Parlamentních listů Ivo Valenta.“

„Podle databáze občanské organizace Hlídač státu Valenta ODS podpořil také v roce 2020 částkou 520 tisíc korun, o dva roky dříve dvěma miliony korun, ve volebním roce 2017 částkou tři miliony korun. Celkem od roku 2012 Valenta občanským demokratům věnoval více než 17,5 milionu korun. Vedle toho dlouhodobě podporuje také krajně pravicovou Trikolóru a Soukromníky.

Pro pořádek doplňme, že Valenta také dvakrát přispěl druhému nejsilnějšímu vládnímu hnutí STAN. V letech 2016 a 2017 šlo celkem o šest a tři čtvrtě milionu korun.“

Pokud vládní strany a hnutí vyhlašují boj proti desinformacím a jsou samy sponzorovány dezinformátory, netřeba dlouze bádat, zda jsou ve střetu zájmu. V tom druhu střetu zájmu, v němž se sponzorský dar podobá korupci. Důsledky vlivu desinformací a lží jsou vidět v nepřeberných podobách, neboť ti, kdo je produkují a šíří, jsou na rozdíl od naší vlády velmi čilí. K domu, aby se politik dokázal odstřihnout od subjektu, který jej činí nevěrohodným, musí být vybaven elementární sebeúctou. Tu však u ministra vnitra lze těžko hledat, když mu nevadí, že dává na svém twitterovém účtu prostor takovým sprostotám:

https://twitter.com/Midlinka1967/status/1553052024589221888

https://twitter.com/rozehnalkarel/status/1552895754397679616

https://twitter.com/OralniMilan/status/1552835404721684480

Vítězství Jiřího Vyvadila na Sdružením Svobodných Rusů, je důkazem, že boj je veden nikoli proti dezinformátorům, ale proti těm, kdo by se opovážili jejich svobodu křivého slova zpochybnit. Čím větší tolerance ke lžím ve veřejném prostoru, tím větší je smělost těch, kdo je produkují a šíří. Úpadek lze spatřovat i v tom, že se europoslanec ČR dokáže snížit takovému druhu humoru (retweetnul Ivan David):

https://twitter.com/JiriHolecek5/status/1552318322024349696

 

Reklama