Reklama
 
Blog | Jaroslav Herda

Václav Klaus se loučí způsobem, k němuž roky spěl.

Zřejmě už došel tak daleko a hluboko, že mu už nezbývá nic jiného, než se výrazně vrýt do paměti části našich politováníhodných spoluobčanů.

Když jsem zachytil upozornění na jeho citovanou větu, musel jsem se přesvědčit, je-li toto opravdu možné či zda to je jen nepodařený žert od nějakého twitterového fake-Klause.

Až v daleké budoucnosti tento bývalý prezident České republiky v plné síle vydechne naposledy, sjížděje fyzicky svěží a spokojený sám se sebou krkonošskou sjezdovku, pak přátelé starých pořádků  a zaklínači demokracie zasnívající se do pohodlného kolaborantského života v autoritářském režimu, pocítí ztrátu.

Věta, která mne zaujala, byla tato: Za sto let ještě u nás neměla novoroční projev taková nulka jako Miloš Vystrčil.

Václav Klaus není žádný mluvka, který by jako nějaký trouba nad ránem v non-stop pohostinství, kam policie pravidelně zajíždí kontrolovat vykolejené existence, jen tak něco plácnul.  Podivíni, kteří na hranici deliria jedním tupě nehybným okem zachytí něco z projevu předsedy senátu a jimž jejich rozpadající se mysl nabídne fantaskní „ilustrativní“ obrazy a hlasy, by se ani nenamáhali Miloše Vystrčila s někým srovnávat, aby své hodnocení podepřeli. Možná by jen řekli: „Vystrčil je hovno“, a tím by to bylo odbyto.

Ne tak bývalý prezident České republiky Václav Klaus. To je onačení formát. Ten umí vzpomenout jmen, jejichž nositelé ho uměli zaujmout a vedle nichž je podle něho Miloš Vystrčil nulka – Klement Gottwald a Gustáv Husák. Хорошо молоде́ц!

Václav Klaus obsah novoročního projevu Miloše Vystrčila nezná. Proč by také měl, když už přece ví své?… Věřím, že pan Vystrčil nebude nikdy schopen a ochoten zaujmout Václava Klause tak, aby v jeho očích postoupil na úroveň výše jmenovaných.

Exhibice Václava Klause na XTV byla však bohatší, což se v bezpečí studia XTV (či v baru U smutné ztráty soudnosti, chcete-li), stává  i jiným hostům. Lubomír Xaver Veselý pocítil potřebu připomenout čas, kdy Miloš Zeman ležel v nemocnici a kdy se hovořilo o aktivaci článku 66. Pana Veselého zajímalo, zda patří k dobrému tónu nebo povinnostem se omluvit za nejrůznější názory, které v té době zazněly z úst senátorů a hlavně předsedy senátu Miloše Vystrčila. Odpověď Václava Klause byla jasná: To, co udělali senátoři v čele s panem Fišerem a Vystrčilem, není k omlouvání se. To byl přeci záměrný politický nenávistný akt.

Proto by podle Václava Klause byla omluva faleš.

Nevím, co pana Veselého k této otázce vedlo, když je všeobecně známo že byl Miloš Zeman takzvaně na hrnci. Možná měl na mysli skutečnost, že se Miloš Zeman zvetil. Nakolik se uzdravil, mi není známo, ale vnučce Ferdinanda Peroutky se dosud neomluvil, takže psychicky v pořádku stále není.  Neschopnost elementární sebereflexe není jen špatným vysvědčením pro výkon funkce hlavy státu, ale diskvalifikujícím. Chápu, že sprosťáci mohou mít odlišný postoj a že mohou stejnou věc vnímat jako vyznamenání. Podobně mohou vnímat i nesmyslné nařčení senátorů z nenávistného aktu.

Václav Klaus se, zdá se, definitivně loučí s elementární slušností, podléhaje vlastní samolibé útočnosti, v níž nedůstojně překračuje zřetelnou hranici příčetnosti. Jako by se pokoušel získat přízeň určité kategorie lidí, jejichž charakteristiku nemám v úmyslu blíže specifikovat.

PS: Mne osobně novoroční projev pana předsedy Vystrčila nijak zvláště nezaujal. Ne však proto, že by mi v něm něco překáželo, spíše chybělo. Tak jako u jiných řečníků, a to nikoli poprvé.

Reklama