Reklama
 
Blog | Jaroslav Herda

Ze soumračného Ruska zazněly  Miloši Zemanovi i Václavu Klausovi jasné odpovědi

 

Vladimir Vladimirovič Putin nenechal Miloše Zemana dlouho blouznit. Na jeho slova „válka nebude, pro CIA je to blamáž“ se mu téměř v zápětí dostalo té nejjasnější odpovědi – invaze na Ukrajinu.

Zeman se však neblamoval. Zeman je velký. Proto mohl být Putinem jen velmi spleten (jak se vyjádřil ministr spravedlnosti Blažek). Putin ho prostě popletl. Putin si dovolil velkého Zemana o svém plánovaném válečném tažení včas neinformovat, a to se mezi přáteli nedělá. Koho by to nepopletlo…

Protože Ukrajina nebyla objevena až v posledních měsících kdesi v pralesích Amazonie, není ze slov Václava Klause a Jiřího Weigla  zřejmé, jaké způsoby života Ukrajinců mají na mysli či jakých se obávají.

Podobně, jako se Miloš Zeman dočkal odpovědi na svá slova o válce v podobě invaze na Ukrajinu, tak i Václav Klaus s Jiřím Weiglem dostali svéráznou odpověď na slova: „S trestuhodnou naivitou podporuje naše vláda masové přesídlování lidí k nám i z těch oblastí Ukrajiny, kde žádné boje neprobíhaly a neprobíhají. Je pro to nějaký důvod? Politici a celebrity se předhánějí, kdo více vystaví na odiv svoji předstíranou odvahu a obětavost. Navíc nezakrytě plánují „ukrást“ válkou poničené Ukrajině statisíce jejich nejschopnějších obyvatel, právě těch, které bude tato země po válce nejvíce potřebovat.“

Na slova o oblastech válkou nezasažených dal Putin Klausovi stejně jasnou odpověď, jako uštědřil 24. února Zemanovi. Byla jí raketa vystřelená z Kaspického moře na město Volovec v Zakarpatí vzdálené několik desítek kilometrů od slovenských hranic.

Institut Václava Klause mi připomíná úrovní myšlenkové produkce paní učitelku Martinu Bednářovou:

Když se podíváš na Kyjev. Najdete tam v Kyjevě prachobyčejnou, co jsou kamery z města. Mně včera zrovna… Já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje, jo?

Stejně jako paní učitelka zapomněla dětem říci, že klid v Kyjevě ruší rakety a že nepřítomnost ruské armády byla tvrdě vybojována, tak nám pánové Klaus a Weigl zapomněli říci, kde bude na Ukrajině bezpečno i zítra a pozítří.

Z projevu Václava Klause na pietním aktu v Malé pevnosti Terezín:

Věřím, že zvítězí úsilí o zabránění eskalaci dnešního konfliktu. Věřím, že nakonec zvítězí rozum nad propagandou, zodpovědnost nad egem namyšlených jednotlivců, hledání pro všechny přijatelného řešení nad předváděním se před televizními kamerami, starost o celek nad individuálními ambicemi.

Rozum, domnívám se, již částečně zvítězil alespoň v tom, že ty členské země EU a NATO (včetně ČR), které navzdory embargu dodávaly zbraně Rusku (jež s jejich pomocí vyhnalo miliony Ukrajinců ze země), od tohoto konání upustily.

Jsem přesvědčen, že za pocity, které Václav Klaus vyvolal v předsedovi Ústavního soudu ČR panu Rychetském, není zodpovědný nikdo jiný, než právě Václav Klaus.

Reklama